İtalya Schengen Vizesi
Schengen Vizesi
Avrupa Birliği vize uygulamasına adını veren Schengen Anlaşması 14 Haziran 1985’te imzalanmıştır. Avrupa Birliği’nde iç sınırları kaldırıp dış sınırları daha çok güçlendirmeye yönelik olan serbest dolaşım alanındaki AB vatandaşlarının güvenliğini arttırmayı amaçlayan Schengen Anlaşmasına göre dış sınırlar sadece kara sınırlarıyla sınırlı değildir, hava ve gümrük kapılarını da kapsamaktadır. Schengen anlaşmasına dahil olan ülkeler arasındaki sınır kontrolleri kaldırılmıştır. Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak kurallar konulmuştur. İtalya Schengen vizesi, İtalya'dan başlamak koşuluyla Schengen bölgesine farklı amaçlarla kısa süreli seyahat etmek isteyenlerin alması gereken vize tipidir. Kısa süreli akraba ve arkadaş ziyareti, turist olarak, iş için, iş projesi, konferans ve seminere katılmak üzere alınmaktadır.
Vizenin geçerliliğine dair süre “Duration of visit” (Ziyaret süresi) başlığı altında belirtilir. Schengen vizesi kısa süreli vize türüdür. İtalya Schengen vizesi yönetmeliğine göre kısa süreli vize 180 günlük bir dönemde 90 günü aşmamak kaydıyla verilir. Schengen vizesi maksimum 90 gün süreyle verilmektedir. Başvuru sahibinin gidiş ve dönüş tarihleri göz önüne alınarak 90 güne kadar Schengen vizesi verilmektedir. Altı aylık dönem içinde en fazla 90 günü aşmayacak şekilde düzenlenen Schengen vizesi diğer Schengen bölgesine üye ülkeler için de geçerlidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’de ikamet sahibi üçüncü ülke vatandaşları Türkiye’den İtalya Schengen vizesi başvurusunda bulunabilir. Schengen bölgesine üye ülkenin diplomatik birimi başvuruyu uygun gördüğü takdirde Schengen vizesine başvurulan ülkenin konsolosluğu, başvuru sahibinin pasaportuna damga vurur. Bu damganın üzerinde Schengen vizesinin başvuru tarihi ve vize başvurusunu değerlendiren diplomatik birim yer alır. Diplomatik ve Hizmet pasaportu sahipleri bu prosedürden muaf tutulmuştur.
Tek girişli veya çok girişli Schengen başvurularında kullanılacak pasaportun kişinin vizesinin sonlanma tarihinden sonra en az altı ay süreyle geçerli olması gerekmektedir. Schengen vizesinin işleneceği pasaportta vize etiketi ve sınır kontrol makamlarının basacağı mühür için en az iki boş sayfanın bulunması gerekmektedir. Tek girişli Schengen vizesi Schengen bölgesine sadece tek giriş hakkı tanımaktadır. Schengen vizesi başvuru sahibi Schengen bölgesine birden fazla kez girip çıkacaksa çift veya çok girişli Schengen vizesi talebinde bulunmalıdır. Çok girişli Schengen vizesi, vizenin geçerlilik süre aralığı boyunca kişiye birden fazla Schengen bölgesi girişi hakkı tanır. Çok girişli vizede “Number of Entries” (Girişlerin Sayısı) başlığının altındaki “02”rakamı veya “mult” ibaresi Schengen vizesinin çift girişli veya çok girişli olduğunu göstermektedir. Çift veya çok girişli Schengen vizesi talebinde bulunan kişi, Schengen içi dolaşımda olacağı tüm ülkelerin ulaşım ve konaklama bilgilerini başvuru dosyasına eklemelidir. Herhangi bir Schengen vizesi çoğunlukla tek girişli olarak onaylanmaktadır. Vizenizin geçerlilik süresi dahilinde Schengen bölgesinden çıkıp tekrar Schengen bölgesine girecekse çift girişli, ikiden fazla Schengen bölgesine giriş çıkış yapacaksa çok girişli Schengen vizesi başvurusunda bulunmaya dikkat etmelidir. Schengen bölgesine çok giriş yapacak kişi neden çok Schengen bölgesine çok giriş yapacağının açıklamalı, ilgili seyahate dair konaklama ve ulaşım bilgilerini içerir belgeleri başvuru yapacağı Schengen bölgesinin diplomatik temsilciliğinin yetkilendirdiği vize merkezine veya seyahat acentelerinin vize başvuru merkezlerine teslim edeceği dosyaya eklemelidir.
Çoklu Schengen bölgesi girişi yapacak olan kişi gelecek dönem içerisinde Schengen bölgesine çoklu girişe ihtiyacı olduğunu belgelendirmelidir. Başvuran kişi Schengen bölgesine 12 ay içerisinde birden fazla kez giriş-çıkış yapabilmek için yeterli ve düzenli bir gelire sahip olduğunu belgelendirmelidir. Çok girişli vize başvurusu yapılırken; Schengen bölgesine giriş tarihi (Date of arrival to Schengen area), Schengen bölgesinden ayrılış tarihi (Date of departure from Schengen area), istenilen giriş sayısı (Numbers of entries requested), “MULT” olarak işaretlenecek, kalış süresi (Duration of stay /number of days) işaretlenmelidir.
Schengen C tipi vize kısa süreli vizelere verilir, Schengen C tipi vizeye sahip kişi 180 gün içinde verilen vize süresine bağlı olarak en fazla 90 gün Schengen bölgesinde kalma ve dolaşım hakkını elde eder. C tipi vize Schenge yönergesinde “tek tip vize” kategorisinde yer alır ve kısa dönemli tüm turistik, ticari, aile ziyareti, transit gibi seyahatleri kapsar.
Schengen D tipi vize, başvuru sahibine Schengen bölgesinde uzun süreli kalma hakkı tanıyan vize türüdür. Schengen D tipi vizeler ulusal vize olarak bilinmektedir ve uzun süreli seyahat edecek kişiye çalışma ve oturum hakkı sağlamaktadır. Schengen D tipi vize başvuruları direkt olarak uzun süreli seyahat edilecek Schengen bölgesi üyesi ülkenin büyükelçiliğine, konsolosluğuna yapılmalıdır.
Schengen bölgesi ülkelerinden birinde ikamet eden aile birey(ler)ini veya arkadaşını kısa süreli olarak ziyaret edecek kişi kendisini davet eden kişiden ıslak imzalı, ilgili ülkenin konsolosluğuna şahsen yazılmış davet yazısını talep etmelidir. Davetiyeyi gönderen kişi Schengen bölgesi üyesi bir ülkenin vatandaşı değilse ikamet (oturum) iznine dair belgeleri de davet yazısıyla birlikte göndermelidir. Avrupa Birliği vatandaşının aile bireyi olan kişiler serbest dolaşım hakkına sahip AB vatandaşının Türkiye’deki aile bireyi için uygulanacak Schengen vize prosedürü farklıdır. AB vatandaşının aile bireyinin vize işlem kolaylıklarından faydalanabilmesi için; AB vatandaşının serbest dolaşım hakkını kullanmış olması, aile ferdinin 2004/38/EC sayılı direktifin kapsamındaki kategorilerden birine dahil olması gerekmektedir.
Schengen üyesi ülkelerin havaalanlarının uluslararası geçiş bölgelerinden uçuşun asıl gerçekleştirildiği bölgeye transit geçiş yapacaklara verilmesi gereken “havaalanı transit vizesi” de Schengen vizesi kapsamındadır. Havaalanı transit vize ile havaalanları uluslararası transit ortak alanları vasıtasıyla transit bir geçiş kullanılan vize tipidir.
Bir havaalanı transit vizesi (Airport Transit Visa - ATV), size bir Schengen ülkesi sınırları içindeki bir havaalanında uluslararası transit bölgesinden geçme ve Schengen ülkeleri dışındaki bir ülkeye bağlantı uçuşunu burada bekleme hakkı tanımaktadır. ATV Schengen bölgesine girme (örenğin bir otelde kalma veya diğer bir Schengen ülkesine giden bir uçağa binme) izni vermemektedir. Bir Schengen Devletine diğer bir Schengen Devletinin havaalanından seyahat etmek, bir havaalanı transit geçişi olarak kabul edilmez; iki Schengen Devleti havaalanından Schengen ülkeleri dışındaki bir ülkeye seyahat etmek de öyledir. İki Schengen Devleti arasındaki tüm uçuşlar, “yurt içi” uçuşlar olarak görülür. AB ülkelerinin vatandaşı olmayanlar, Schengen bölgesine giriş yaparken – havaalanında kalış sadece birkaç saat sürse ve havaalanında kalsanız bile (uluslararası transit bölgesi dışında) – kısa süreli transit vize talep edilebilir. Transit vize aktarma yapılan ülkenin vize prosedürüne göre belirlenmektedir.
Schengen Ülkeleri
Schengen üyesi ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Ayrıca, AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemişlerdir. Schengen anlaşmasına sahip 26 ülkenin vatandaşları kendi ülke sınırlarının dışında, Schengen bölgesi sınırları dahilinde serbest dolaşım hakkına sahiptir.
Schengen Vizesi Başvurularında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Seyahati süresince birden fazla Schengen üyesi ülkeyi ziyaret etmeyi planlayan kişi Schengen bölgesi sınırını ilk aşılacağı ve en uzun süre konaklayacağı Schengen bölgesi üyesi ülkenin vizesine başvurmalıdır.
- Schengen seyahatinde birden fazla aile bireyi bulunacaksa her biri kişi için ayrı dosya hazırlanmalı ve vize başvurusunda bulunulmalıdır.
- Başvurular niyet edilen seyahatin başlamasından en fazla üç ay önce gerçekleştirilebilmektedir. Planlanan seyahat tarihinden en az 15 gün öncesinden başvuru işlemleri başlatılmalıdır. Seyahat edecek ülkenin resmi ve Türkiye’nin resmi tatilleri göz önüne alınarak başvuruda bulunulmalıdır.
- Schengen vizesinin geçerliliği vize etiketinin üzerinde “Valid For” (Geçerlilik) başlığı altında belirtilmiştir.
- Schengen vizesinin sonucuna dair karar verecek tek yetkili mercii vize talebinde bulunulan ülkenin diplomatik temsilcilikleridir.
İtalya Schengen Vizesi Ücreti
Schengen vize ücreti konsolosluğun yetkilendirdiği kuruma TL cinsinden ödenmektedir. İtalya Schengen vizesi ücreti vize başvurusunun incelenmesi için verilen konsolosluk harç ve işlem ücretini kapsamaktadır. İtalya Schengen vizesi ret ile sonuçlanan kişiye ücret iadesi yapılmaz. Başvurulacak ülkenin Schengen vize prosedürüne göre ödeme belirtilen bankanın hesabına yapılmaktadır.
Schengen Vize Ücretinden Muaf Olanlar
- Altı yaşının altında olanlar
- Bilimsel araştırma ve eğitim amaçlı seyahat eden tüm öğrenciler
- Üye Devletler tarafından vize verilmesini sağlamayı amaçlayan Avrupa Parlamentosunun 2005/761/EC sayılı Tavsiye Kararı ile 28 Eylül 2005 tarihli Konsey toplantısında belirtildiği sekliyle, bilimsel arastırma yapmak üzere seyahat eden, üçüncü dünya ülkeleri vatandaşlarının araştırmacıları, akademisyenleri
- Kar amacı bulunmayan kuruluşların düzenlediği kısa süreli eğitim, seminer, konferans, kültürel, bilimsel etkinliklerin 25 yaşını aşmamış katılımcıları
- Avrupa Birliği, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve İsviçre vatandaşlarının akrabaları Schengen vize ücretinden muaf tutulmuşlardır.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır
İtalya Schengen vize başvurusu için seyahat tarihinden en az 15 gün önce, gidilecek Schenge ülkesinin konsolosluğunun yetkilendirdiği kurumdan ve Schengen vize başvurularını kabul eden seyahat acentelerinden randevu alınmalıdır. Seyahatin başlangıç tarihine 15 günden daha az bir süre kalmış Schengen vize başvuruları da işleme alınabilir, fakat bir başvurunun değerlendirme süresi 15 günü bulabileceğinden veya geçebileceğinden vize, başvuru sahibinin planladığı seyahat sonrasında da sonuçlanabilir. Böyle durumlarda uçuş biletlerinin, rezervasyonlarının yanması söz konusudur. Schengen vizesinin yetişmesi için konsolosluğa değerlendirmesi için asgari süreyi ayırmak tamamen başvuru sahibinin sorumluluğundadır.
Schengen vize başvuruları Schengen bölgesi konsolosluklarının yetkilendirdiği vize merkezlerine ve kısa süreli vize başvuruları yapan seyahat acentelerine yapılmalıdır. Schengen vize başvurusu Türkiye’den uçuşun hedeflendiği ve birden fazla Schengen bölgesi ziyaret edilecekse en uzun kalınacak bölgenin vizesine başvuru yapılmalıdır. Schengen vizesi başvurusunda bulunacak kişi seyahat niyetine uygun gerekli evrak listesini hazırlamalıdır.
Schengen Vize Evrakları
- Pasaport ve önceki vizelerinizi içeren pasaportların fotokopileri. Seyahatinizden önce en az 3 ay geçerli, seyahat sonrası en az 6 ay geçerli pasaport. Pasaportun en az 2 sayfasının boş olmalıdır.
- Vize Başvuru Formunun tamemen doldurulmuş ve ilgili bölümlerinin imzalanmış olması gerekmektedir.
- 2 adet güncel (son 6 ay içinde çektirilmiş) biyometrik fotoğrafın pasaport formatında olması, yüzün görünmesini engelleyecek unsurların olmaması ve beyaz fon üstünde çektirilmiş olması gerekir.
- Schengen bölgesine giriş çıkış tarihlerini gösteren uçak rezervasyonuve konaklama rezervasyonu
- Acil tıbbi durumlar için seyahat sağlık sigortası 30,000 Euro teminatlı olmalıdır. Bu toplam, Schengen ülkesinde bulunduğunuz süreye bağlı olarak belirlenen bir miktardır. Bu seyahat sağlık sigortası bütün Schengen ülkelerinde geçerlidir. Seyahat sağlık sigortası vize onayı alınmadan önce yaptırılmış olmalıdır. Eğer konsolosluk Schengen vizesine ret verirse bu sigortayı iptal etme hakkınız vardır.
- Schengen bölgesinde planlanan kalışın tüm süresince nerede konaklanacağına dair bilgilerin başvuru sırasında paylaşılması zorunludur.
- Schengen bölgesinde planlanan seyahat süresince masrafları karşılamaya yetecek kadar finansal gücünüzün olması ve finansal varlığınızı banka hesap dökümleri, maaş bordrosu, SGK hizmet dökümü, mal varlığınız gibi unsurlarla ispat etmeniz ve desteklemeniz beklenmektedir ve bu evrakların sunulması zorunludur. Finansal evraklar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebiliri. Örneğin bir A Schengen ülkesi bankada en az 5000 TL olmasını şart koyarken bir diğeri bu para miktarını daha fazla olmasını talep edebilir. Buna ek olarak eğer yanınızda seyahat masraflarını üstleneceğiniz kişiler varsa yani onların seyahat sponsorluğunu üstleniyorsanız banka hesap hareketlerinde istenen para miktarı sponsorluğunu üstlendiğiniz her kişi ile birlikte artar. Örneğin aile bireylerinizden çalışmayan kişilerle birlikte seyahate çıkıyorsanız onların da seyahat masraflarını üstlenebildiğiniz ispat eden finansal dökümanları sunmanız ve bankada sponsorluğu da üstlenecek kadar paranız olması istenir.
Schengen vizesi başvurusunda bulunan kişinin seyahat amacına göre kategorize edilmiş vize tiplerine (Turistik, Aile ve Arkadaş Ziyareti, Ticari, Transit vb.) göre başvuru yapılmalıdır. Bu vize tiplerinin her biri için temin edilmesi gereken evraklar mevcuttur. Başvuru sahibi durumuna uygun vize kategorisine göre başvuru evraklarını hazırlamlalıdr.
Schengen Vize Süresi
Schengen vize süresi başvurusu randevu tarihinden itibaren ortalama olarak 4-7 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Konsolosluğun yoğun olduğu tarihlerde, resmi tatiller öncesinde veya Schengen vizesinin detaylı bir tahkikat gerektirdiği durumlarda bu süre uzayabilmektedir.
En az altı ay geçerliliğe sahip Schengen bölgesi çoklu giriş vizesi bulunan bir kişi elindeki vize geçerliliğini yitirmeden yeni bir vize başvurusunda bulunabilir. Ancak verilen vizenin geçerliliği, başvuru sahibinin sahip olduğu vizenin sonlanma tarihinden başlatılır. Schengen vizesi başvurusu yapılırken Schengen bölgesi sınırına giriş yapılacak ülkenin, vize süresi dahilinde en uzun süre konaklanacak ülkenin vizesine başvurulmalıdır. Gidilecek ülkenin ve Türkiye’nin dini, resmi bayramlar öncesi yoğunluğu göz önüne alınarak başvuru yapılmalıdır. Vize başvurularının yoğun olduğu tatil öncesi dönemlerde vize işlem süresi uzamaktadır.
Schengen Parmak İzi (VIS)
25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Türkiye’de Vize Bilgi Sistemi (VIS) başlamıştır. Bu uygulamaya göre Schengen bölgesine girmek isteyen herkesin parmak izi alınmakta, Schengen biyometrik ölçülere uygun fotoğrafı çekilmektedir. Schengen parmak izi uygulamasından 12 yaşından büyük başvuru sahipleri muaf tutulmuştur. Başvuru sahibinin 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Schengen vizesine başvurmamışsa, Schengen VIS prosedürü dahilinde parmak izi vermesi gerekir. Schengen anlaşması dahilinde 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren VIS uygulamasına geçilmiştir. Fiziki engeli olmayan 12 yaş ve üzeri tüm Schengen vizesi başvuru sahiplerinin şahsen başvuruda bulunması ve parmak izi vermesi gerekmektedir. 12 yaşının altında olan başvuru sahipler VIS prosedüründen muaf tutulmuştur. Schengen bölgesine kısa süreli olarak bir davet ile (aile, arkadaş ziyareti, iş projesi, seminer vb.) gidilecek ülkenin Schengen vizesi başvuru dosyasına davet eden kurum veya kişiden gelen davetiyenin aslı eklenmelidir.
Schengen Vizesi Başvuru Formu
Schengen vizesi başvurusu, doğrudan gidilecek ülkenin konsolosluğuna veya konsolosluğa akredite edilen seyahat acentelerine yapılmaktadır. Schengen vizesi başvuru formu, başvuru sahibinin tüm kişisel bilgilerini içerir. Schengen başvuru formunda verilen beyanda başvuru dosyasında bulunan diğer belgelerle çelişkili ifadeler bulunmamalıdır. Başvuru formunda belirtilen Schengen bölgesinde geçirilecek süre ile başvuru dilekçesinde belirtilen süreler ve seyahatin niyetini belirten ifadeler birbirleriyle çelişmemelidir. Schengen vizesi başvuru formunun eksiksiz doldurulması ve ilgili kutuların tarafınızdan imzalanması gerekmektedir.Schengen vize başvuru formunun sağ üst köşesinde yer alan fotoğraf bölümüne yapıştırılması gereken fotoğrafın biyometrik özellikte olması gerekmektedir. 35x45 mm ölçülerinde, fonun beyaz olduğu, yüzü net bir şekilde görüldüğü bir fotoğraf kullanılmalı ve kişini güncel halini yansıtmalıdır.
Schengen Vize Reddi
Schengen vize reddi alan kişiye ilgili konsolosluk, Schengen bölgesi üyesi olan ülkelerin aldığı bir kararla 5 Nisan 2011 tarihinden itibaren getirilen uygulamayla başvuru sonucu belirtir mektup gönderir. Bu kişilerin ilgili üye devletin ulusal kanunlarına uygun olarak Schengen vizesi ret kararına itiraz hakkı bulunmaktadır. Temyiz süreci, başvuruyla ilgili kararı veren Schengen üyesi devlete karşı, Schengen üyesi devletin ulusal kanunları uyarınca yürütülür. Schengen üyesi olan her devlet itiraz hakkının prosedürlerine dair ulusal kanunda referans alınacak ilgili bölümleri belirtir. Bazı Schengen ülkeleri başvuru sırasında başvuru sahibinin daha önceden aldığı vize fotokopilerini de talep etmektedir.
Schengen vizesi için yapılan başvuru reddedildiği takdirde, başvuru sahibinin karara itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Ret kararı müracaatta bulunulan Schengen ülkesinin diplomatik temsilciliği tarafından başvuru sahibine mektup olarak iletilir. Ret kararının ulaştığı tarihi takiben 3 hafta içerisinde başvuru sahibi karara itiraz edebilmektedir. Yazıda itirazın hangi gerekçeye dayandırılarak yapıldığı belirtilmelidir.
Ana Menü
- İtalya Büyükelçiliği Ankara
- İtalya İstanbul Başkonsolosluğu
- İzmir İtalya Konsolosluğu
- Bursa Fahri Konsolosluğu
- Antalya Fahri Konsolosluğu
- İskenderun Fahri Konsolosluğu
- Gaziantep Fahri Konsolosluğu
- Nevşehir Muavin Fahri Konsolosluğu
- Konsolosluk Hizmet Bölgeleri
- İtalya Vizesi Başvuru
- İtalya Schengen Vizesi
- iDATA
- Turistik Vize
- Ticari Vize
- Aile Ziyareti Vizesi
- Transit Vize
- Seyahat Sağlık Sigortası
- İtalya Üniversite Eğitimi
- İtalya'da Erasmus
- İtalya'da Oturum ve Çalışma İzni
- İtalya Aile Birleşimi
- İtalya Vatandaşlığı
- Türkiye Vizesi, İkamet ve Çalışma İzni
- Hakkımızda